Current Affairs Quiz : September 19 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 19 2017. All the recent incidents which were held on Nineteenth September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 19 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : September 19 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 19 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently who launched full-fledged intelligence wing of Sashastra Seema Bal (SSB)?

  • A. Arun Jately
  • B. Rajnath Singh
  • C. Manohar Parikar
  • D. Suresh Prabhu

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Rajnath Singh – Explanation: The Union Ministry of Home Affairs launched full-fledged intelligence wing of Sashastra Seema Bal (SSB). The intelligence wing will gather actionable information in a bid to enhance operational efficiency.

[/show_more]

2. Which state to develop Skill City to have 10,000 training seats may take 4-5 years to get functional?

  • A. Punjab
  • B. West Bengal
  • C. Assam
  • D. Tripura

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – Assam – Explanation: The Assam State government to launch well-equipped cities with the capacity of 10000 seats in the state. A Singapore based premier institute will support the state government for further development.

[/show_more]

3. Recently Russia and which country Restore Air Travel After 13-Year Freeze?

  • A. Iran
  • B. Iraq
  • C. Pakistan
  • D. Afghanistan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Iraq – Explanation: Russia and Iraq restored commercial airline services for the first time since 2004, with an Iraqi Airways plane leaving for Moscow from Baghdad. Russia suspended flights to Iraq after the 2003 US-led invasion pushed the Arab country into war.

[/show_more]

4. Recently who attend the annual UN General Assembly (UNGA) session?

  • A. Sushma Swaraj
  • B. Smriti Irani
  • C. Nirmala sitharaman
  • D. Mamata Banerjee

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Sushma Swaraj – Explanation: External Affairs Minister Sushma Swaraj to attend the annual UN General Assembly (UNGA) session. She will hold a high-level meeting with US Secretary of State Rex Tillerson and Japanese Foreign Minister Fumio Kishida.

[/show_more]

5. With Which country India begin ‘Yudh Abhyas 2017’ military exercise recently?

  • A. Japan
  • B. US
  • C. Nepal
  • D. Bhutan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – US – Explanation: The 13th edition Yudh Abhyas 2017, a joint military training exercise between India and United States held at Joint Base Lewis McChord, Washington. Yudh Abhyas is annual bilateral military exercise, alternately held by the two countries.

[/show_more]

6. Recently who launches mobile wallet and payments app ‘Tez’ in India?

  • A. Google
  • B. Microsoft
  • C. Apple
  • D. Samsung

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Google – Explanation: Google launched a mobile wallet and payments app ‘Tez’ in India that will let users link their phones to their bank accounts to pay for goods in physical stores and online. It is available for both Android and iOS users, the app also allows person-to-person money transfers.

[/show_more]

7. Union Government saved how many crores through Direct Benefit Scheme (DBT)?

  • A. 55000 crores
  • B. 45000 crores
  • C. 65000 crores
  • D. 75000 crores

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – 65000 crores – Explanation: Union Human Resource Minister Prakash Javadekar informed that Central government saved Rs 65,000 crore through Direct Benefit Transfer (DBT) in various public schemes.

[/show_more]

8. Recently who appointed as president by the Advertising Club?

  • A. Vikram Sakhuja
  • B.Raj Nayak
  • C. Sekhar Basu
  • D. None of the above

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Answer: A – Vikram Sakhuja – Explanation: On 14th September 2017, the Advertising Club elected Mr.Vikram Sakhuja, Group Chief Executive Officer – Media and OOH, Madison Communications as its President. Mr.Vikram Sakhuja would replace Mr.Raj Nayak, CEO, Colors, as the President of Adevertising Club.

[/show_more]

9. Who elected as chairperson of ASCI?

  • A. Srinivasan K. Swamy
  • B. Abanti Sankaranarayanan
  • C. Shweta Purandare
  • D. Sekhar Basu

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Abanti Sankaranarayanan – Explanation: On 14th September 2017, Ms.Abanti Sankaranarayanan, Chief Strategy and Corporate Affairs Officer, Diageo India, has been elected as the chairperson of the board of The Advertising Standards Council of India (ASCI).

[/show_more]

10. Recently which countries’ PM resigns after coalition collapses?

  • A. Iceland
  • B. Ireland
  • C. America
  • D. Brazil

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Iceland – Explanation: On 16th September 2017, Iceland Prime Minister Mr.Bjarni Benediktsson resigned from his position, in Reykjavik, Iceland. The Prime Minister resigned from his position after one party from its alliance quit and the other asked for a new election.

[/show_more]

11. Who wins the Best News Website award at WAN-IFRA awards?

  • A. Hindustan Times
  • B. The Indian Express
  • C. The Hindu
  • D.. The Hitavada

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – The Hindu – Explanation: On 13th September 2017, The Hindu Group was awarded two gold and one silver at the South Asian Digital Media Awards at the WAN-IFRA (World Association of Newspapers and News Publishers) India 2017 conference, in Chennai.

[/show_more]

12. Recently who won Singapore Grand Prix?

  • A. Jim Clark
  • B. Juan Manuel Fangio
  • C. Jack Brabham
  • D. Lewis Hamilton

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Lewis Hamilton – Explanation: Mercedes’ British Formula One driver Lewis Hamilton registered his 60th career won at the Singapore Grand Prix. He defeated Ferrari’s Sebastian Vettel score and reached the top of the table with 28 points.

[/show_more]

13. Recently Sri Lanka Cricket bans which cricketer for 2 years on fixing charges?

  • A. Chamara Silva
  • B. Thilina Kandamby
  • C. Nuwan Kulasekara
  • D. Angelo Mathews

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Chamara Silva – Explanation: Former Sri Lanka batsman Chamara Silva has banned for two-year from cricket-related activities and for breaching the spirit of the game during a Tier-B first class match.

[/show_more]

14. In the latest ICC T20 rankings of batsmen Indian player _______ has remained on top spot with 826 points.

  • A. MS Dhoni
  • B. Virat Kohli
  • C. Yuvraj Singh
  • D. Rohit Sharma

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Virat Kohli – Explanation: In the latest ICC T20 rankings of batsmen Indian captain Virat Kohli has remained on top spot with 826 points. The list is released on 17th of Sept. 2017.

[/show_more]

15. Recently which Cricket Team beat World XI, clinch historic T20 series?

  • A. Bangladesh
  • B. Srilanka
  • C. England
  • D. Pakistan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – Pakistan – Explanation: Pakistan beat World XI to clinch the final Twenty20 match and the series at Lahore’s Gaddafi Stadium on 15thof Sept. 2017. Pakistan claimed the series by 2-1.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: September 19 2017


Do not forget to check the following topics