Search Here

Current Affairs Quiz : September 21 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 21 2016. All the recent incidents  which  were held on Twentyone September 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September 21 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers September 21 2016

Current Affairs Quiz September 21 2016

Current Affairs Quiz : September 21 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : September 21 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Which day observed across the world as International Peace Day? 

  • A. 21st September
  • B. 20th September
  • C. 19th September
  • D. 18th September

Show Answer

Ans: – A- 21st September – Explanation – International Day of Peace was observed across the world on 21st September 2016. The 2016 theme for the day is The Sustainable Development Goals: Building Blocks for Peace. The day is dedicated to world peace, and specifically the absence of war and violence, such as might be occasioned by a temporary ceasefire in a combat zone for humanitarian aid access.

Hide

2. Recently how many countries signed declaration to stamp out drug resistant infection?

  • A. 110
  • B. 193
  • C. 150
  • D. 130

Show Answer

Ans: – B – 193 – Explanation – the 193 countries of the United Nations (UN) have signed a landmark declaration to rid the world of drug resistant infections or Antimicrobial resistance (AMR) or superbugs. It is the fourth time a UN declaration has been reached on a health issue, following HIV in 2001, non communicable diseases in 2011 and Ebola in 2013.

Hide

3. Recently India successfully test-fired long range surface-to-air ________________ missile off Odisha coast.

  • A. Barak-1
  • B. Barak-10
  • C. Barak-5
  • D. Barak-8

Show Answer

Ans: – D – Barak-8 – Explanation – India on 20 September 2016 successfully test-fired the most advanced surface-to-air missile ‘Barak-8’ off the Odisha coast. The long-range nuclear capable ballistic missile, developed jointly with Israel, was launched from a mobile launcher at the Integrated Test Range in Chandipur in Balasore district.

Hide

4. Recently how many cities are shortlisted for Smart Cities Mission in 3rd batch?

  • A. 27
  • B. 20
  • C. 15
  • D. 30

Show Answer

Ans: – A – 27 – Explanation – The Union Government of Urban Development has shortlisted 27 cities from 12 States in the list of third batch of Smart Cities Mission. These cities were shortlisted based on scores obtained in the latest round of the Smart City Challenge competition in which total 63 cities had participated.

Hide

5. Recently National Board for Wildlife (NBWL) approved how many rupees for Ken-Betwa project?

  • A. 1500 crore
  • B. 10000 crore
  • C. 4000 crore
  • D. 20000 crore

Show Answer

Ans: – B – 10000 crore – Explanation – The National Board for Wildlife (NBWL) on 20 September 2016 approved 10000 crore rupees Ken-Betwa project, India’s first inter-State river interlinking project. With this, India will have a river project will be located within a tiger reserve for the first time.

Hide

6. Recently which state topped in industrial investment?

  • A. Kerala
  • B. Maharashtra
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Bihar

Show Answer

Ans: – C – Andhra Pradesh – Explanation- Andhra Pradesh has emerged on the top among all other states in attracting industrial investments in 2015-16, pushing the previous year’s topper Maharashtra to the third spot.

Hide

7. Recently Odisha’s first ever football referee, centenarian Narottam Mohanty passed away, in that time he was the age of __________________ years old.

  • A. 90
  • B. 80
  • C. 70
  • D. 100

Show Answer

Ans: – D – 100 – Explanation – Odisha’s first ever football referee, centenarian Narottam Mohanty passed awayHe was 100 years old when he breathed his last after a massive heart attack at his residence .Mohanty was also considered as the oldest citizen of Baripada town.

Hide

8. Recently which transportation app tied up with Yatra for cab booking interface integration?

  • A. Ola
  • B. Max
  • C. Eye
  • D.Journey

Show Answer

Ans: – A – Ola – Explanation – Transportation app Ola on 20 September 2016 tied-up with Yatra.Com for Cab Booking Interface Integration. It has integrated its application interface on Yatra.com. Through this integration, users will be able to book a ride directly through Yatra.Com’s app without having the Ola application installed on their devices.

Hide

9. Recently who appointed as the World Bank’s country director for India?

  • A. Junaid Ahmad
  • B. Junaid Khan
  • C. Abdul Ahmad
  • D. Abdul Khan

Show Answer

Ans:- A – Junaid Ahmad – Explanation – Junaid Ahmad has become the World Bank’s Country Director for India, replacing Onno Ruhl who served a four-year term based out of the national capital. Hailing from Bangladesh, Ahmad was Chief of Staff to the World Bank Group President Jim Yong Kim before being elevated to the current position.

Hide

10. Recently who appointed as the head of International Society for Blood Transfusion?

  • A. Nabin Mittal
  • B. Ashish Nayak
  • C. Ravi Reddy
  • D. Anant Kumar

Show Answer

Ans:- C – Ravi Reddy – Explanation – An Indian-origin South African has become the first person from the African continent to head a global organisation of medicine professionals working for the safety of blood transfusion worldwideRavi Reddy, currently the Chief Operations Officer of the South African National Blood Service (SANBS), will head the International Society for Blood Transfusion (ISBT), headquartered in Amsterdam.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 21 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query