≡ Menu




Current Affairs Quiz : September 25 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on September 25 2017. All the recent incidents which were held on Twentyfive September 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : September
 25 2017″ Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz September 25 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz September 25 2017

Current Affairs Quiz : September 25 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :September 25 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. The Department of Biotechnology announced ‘lab on boat’ project for biological analysis of which river?

  • A. Ganga
  • B. Bramhaputra
  • C. Yamuna
  • D. Bhagirathi

Show Answer

Answer: B – Bramhaputra – Explanation: On 20th September 2017, the Department of Biotechnology announced ‘lab on boat’ project for biological analysis of the Bramhaputra river. The Department of Biotechnology has announced 3 projects for the North East India.

Hide

2. Recently International Textile and Apparel Fair was held in which city?

  • A. Lucknow, Uttar Pradesh
  • B. Patna, Bihar
  • C. Jaipur, Rajasthan
  • D. Surat, Gujarat

Show Answer

Answer: C – Jaipur, Rajasthan – Explanation: International Textile and Apparel Fair was held at the Jaipur Exhibition & Convention Centre in Jaipur, Rajasthan. This is the 6th edition of VASTRA.

Hide

3. Recently which cabinet approved setting up of Handlooms and Handicrafts Development and Promotion Council?

  • A. Haryana
  • B. Odisha
  • C. Punjab
  • D. Kerala

Show Answer

Answer: B – Odisha – Explanation: On 21st September 2017, the state cabinet of Odisha approved the establishment of Handlooms and Handicrafts Development and Promotion Council, in Bhubaneswar.

Hide

4. The Indian Coast Guard commissioned two high-speed interceptor boats fitted with 12.7 mm machine gun at the _____________________.

  • A. Kandla Port, Gujarat
  • B. Dighi Port, Mumbai
  • C. Mormugao Port, Goa
  • D. Paradip Port, Orissa

Show Answer

Answer: B – Dighi Port, Mumbai – Explanation: On 20th September 2017, The Indian Coast Guard commissioned two high-speed interceptor boats fitted with 12.7 mm machine gun at the Dighi Port, in Mumbai.  The high speed interceptor boats C-433 and C-434 boats were built by L&T Shipbuilding in Chennai.

Hide

5. First e-court of Jammu & Kashmir inaugurated in which city?

  • A. Srinagar
  • B. Baramulla
  • C. Jammu
  • D. Anantnag

Show Answer

Answer: A – Srinagar – Explanation: On 21st September 2017, Chief Justice of the Jammu and Kashmir High Court Justice Badar Durrez inaugurated the first e-court of Jammu and Kashmir, in Srinagar.

Hide

6. Recently which state government announced that the transgender community can avail government schemes?

  • A. Gujarat
  • B. Haryana
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: C – Andhra Pradesh – Explanation: On 21st September 2017, Andhra Pradesh Chief Minister Mr.Chandrababu Naidu announced that the transgender community can avail government schemes. Also, Andhra Pradesh is to be declared ODF by March 2018.

Hide

7. Recently which country created World’s first ‘molecular robot’?

  • A. UK
  • B. Australia
  • C. India
  • D. China

Show Answer

Answer: A – UK – Explanation: Scientists at The University of Manchester in UK have created the world’s first ‘molecular robot’. This robot is capable of performing basic tasks including building other molecules.

Hide

8. Scientists have discovered an underwater city built by octopuses and named it as ‘Octlantis’, in ____________.

  • A. Japan
  • B. Australia
  • C. China
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: B – Australia – Explanation: On 19th September 2017, scientists have discovered an underwater city built by octopuses and named it as ‘Octlantis’, in Australia. This underwater city built by octopuses was found near the Australian coast.

Hide

9. Indian economy to grow how many percentages in 2017-18?

  • A. 6.7 %
  • B. 5.3 %
  • C. 7.9 %
  • D. 6.2 %

Show Answer

Answer: A – 6.7 % – Explanation: On 21st September 2017, OECD, a Paris based think tank, announced that Indian economy is expected to grow at a lower than expected rate of 6.7 % in 2017-2018.

Hide

10. Recently who allows unified license for stock and commodity broking?

  • A. RBI
  • B. FICCI
  • C. SEBI
  • D. LICI

Show Answer

Answer: C – SEBI – Explanation: On 21st September 2017, SEBI announced the grant of a unified license for brokers and clearing members to operate in both commodity derivative and equity markets. Now, SEBI allows brokers of stock and commodity exchanges to do both the businesses under a single entity.

Hide

11. Recently NABARD sanctions Rs.119 crore loan for which state?

  • A. Haryana
  • B. Gujarat
  • C. Punjab
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: A – Haryana – Explanation: On 22nd September 2017, National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned a loan of Rs.119 crore to construct seven bridges and improvement of one rural road project in five districts of Haryana.

Hide

12. Who declared as the next Ambassador of India to the Republic of Palau?

  • A. Umesh Chand Asawa
  • B. Jaideep Mazumdar
  • C. Balraj Joshi
  • D. P Alli Rani

Show Answer

Answer: B – Jaideep Mazumdar – Explanation: Jaideep Mazumdar presently Ambassador of India to the Republic of the Philippines has appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Palau. It was announced on 20th Sept. 2017. He is expected to take up his assignment shortly.

Hide

13. Recently who has been elected to member of the managing committee of the Indian Banks Association (IBA)?

  • A. K R Kamnath
  • B. Rashid Jilani
  • C. Umesh Chand Asawa
  • D. V. P. Shetty

Show Answer

Answer: C – Umesh Chand Asawa – Explanation: Umesh Chand Asawa has been elected to member of the managing committee of the Indian Banks Association (IBA), Mumbai. He is currently the Managing Director & CEO, A.P. Mahesh Co-operative Urban Bank Ltd.

Hide

14. Recently who appointed as new NHPC chairman?

  • A. Balraj Joshi
  • B. Rashid Jilani
  • C. K R Kamnath
  • D. Rajat Sharma

Show Answer

Answer: A – Balraj Joshi – Explanation: Balraj Joshi is appointed the Chairman-cum-Managing Director (CMD) of NHPC Ltd. announced on 22nd of Sept. 2017. As per the order issued by the Department of Personnel and Training (DoPT) he will serve till December 31, 2019.

Hide

15. PV Sindhu becomes world number ___________ in latest rankings.

  • A. 1
  • B. 3
  • C. 4
  • D. 2

Show Answer

Answer: D – 2 – Explanation: Indian professional badminton player, Rio Olympic silver medalist PUSARLA V. Sindhu has jumped two places to the second spot in the BWF (Badminton World Federation) women’s singles ranking.

Hide

Video Current Affairs Quiz: September 25 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)